بارداری های پر خطر یکی از نگرانی هایی است که مادران باردار در طول دوران حاملگی دارند و همیشه تصور دارند که اگر نوع بارداری آن ها اینطور شود باید چه کاری انجام دهند؟ آیا جنین سالم خواهند داشت؟ یکی از مشکلاتی که در گذشته در ارتباط با بارداری های پر خطر وجود داشت این بود که خانم ها اطلاعات کافی در ارتباط با این مسائل نداشتند اما امروزه زوجین بسیار آگاه هستند. برای اینکه بدانید بارداری پر خطر به چه نوع حاملگی هایی گفته میشود، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
چه افرادی در معرض بارداری پر خطر هستند؟
بسیاری از افراد هم.واره در طول بارداری در معرض خطر هستند. برخی افراد نیز در بارداری گذشته خود دچار خطرات حاملگی بوده اند و حال ممکن است که در این بارداری نیز به این مشکل دچار شوند. خانم هایی که در معرض حاملگی پر خطر قرار دارند، شامل این گروه از مادران است:
- خانم های باردار کمتر از 17 سال
- خانم های باردار بالای 35 سال
- بارداریهای دوقلویی یا چندقلویی
- انواع بیماریهای روانی مانند افسردگی
- تشکیل لخته خون طی بارداری
- خانم هایی که در بارداری به سرطان دچار میشوند.
- بانوانی که در گذشته عضو پیوندی دریافت کردند.
- خانم هایی که قبل و یا در حین بارداری اضافه وزن شدید دارند.
- مادر بارداری که دارای بیماری هایی نظیر فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی، بیماریهای عفونی کلیوی و سایر مشکلات هستند.
- بیماریهای روماتولوژیک مانند لوپوس میتواند خطر ابتلاء مادر به پره اکلامیسی را افزایش دهد.
- افرادی بارداری که در زایمان قبلی خود دچار مشکلاتی مانند زایمان زودرس بوده است یا اینکه فرزند قبلی او دچار اختلالاتی مانند مشکل ژنتیکی یا مادرزادی باشد.
- خانمهای بارداری که در دوران بارداری دخانیات یا مواد مخدر مصرف میکنند و یا نوشیدنیهای الکلی می نوشند نیز در گروه بارداریهای پرخطر قرار میگیرند.
مشکلات پر خطر جنین
مشکلات جنین که باعث میشود بارداری در گروه بارداریهای پرخطر قرار بگیرد:
- سندرمهای ژنتیکی
- جدا شدن جفت
- پارگی زودرس کیسه آب
- اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون
- بیماریهای ارثی مانند فیبروز کیستیک
- جفت غیرطبیعی به عنوان جفت آکرتا
- نقایص مادرزادی و مشکلات قلبی مادرزادی
- اختلال در رشد
- بیماریهای ارثی در جنین (اختلال در رشد جنین به دلیل مشکلاتی مانند: فشار خون بالا، دیابت بارداری، بیماریهای قلبی یا تنفسی، کم خونی، عفونت، مصرف مواد مخدر یا الکل ممکن است ایجاد شود اما به طور کل در مواردی هیچ گونه علت خاصی برای این اختلال وجود ندارد)
روشهای تشخیص بارداری پرخطر
علاوه بر گروههایی که نام بردیم بارداری پرخطر را میتوان طی معاینات اولیه بارداری، سونوگرافی یا اکوکاردیوگرافی جنین نیز تشحیص داد.
اگر در معاینات اولیه توسط پزشک زنان یا ماما، بارداری شما به عنوان بارداری پرخطر در نظر گرفته شده است باید علاوه بر معاینات منظم معمول که تمام خانمهای باردار انجام میدهند تحت مراقبتهای خاص نیز قرار بگیرید، به علاوه لازم است خود شما نیز نکاتی را رعایت کنید تا در طی دوران بارداری مشکلی برای شما یا جنین شما وجود نداشته باشد و از تولد نوزاد نارس، مرگ جنین یا آسیب به خود جلوگیری کنید.
این نکات شامل موارد زیر می باشد:
- رژیم غذایی سالم داشته باشید
رژیم غذایی سالم طی دوران بارداری رژیمی شامل مقادیر کافی میوه، سبزیجات، غلات کامل، گوشت بدون چربی و سایر مواد غذایی سالم میباشد.
- اگر مشکلی از لحاظ تحرک ندارید، هر روز ورزشهای سبک انجام دهید (با مشاوره و راهنمایی پزشک)
- به میزان مناسب اضافه وزن داشته باشید
اضافه وزن شما طی دوران بارداری نه باید خیلی کم باشد که جنین دچار کاهش وزن باشد نه خیلی زیاد، میزان اضافه وزن شما با توجه به وزن اولیه شما پیش از بارداری تعیین میشود.
- در مقابل عفونتها و بیماریهای مسری مراقبتهای لازم را داشته باشید.
ابتلا به برخی بیماریهای در شرایط عادی ممکن است مشکلی برای شما ایجاد نکند اما همان بیماریها را اگر در طی دوران بارداری مبتلا شوید ممکن است صدمات جبران ناپذیری به جنین وارد کند، از آنجایی که طی دوران بارداری خیلی از داروها را نمیتوانید مصرف نمائيد (به دلیل صدمات احتمالی که ممکن است به جنین وارد کند) بنابراین باید در طی دوران بارداری مراقبتهای بهداشتی را افزایش دهید، به عنوان مثال:
- دستهای خود را به صورت مرتب بشوئید.
- از مصرف گوشت خام، لبنیات غیر پاستوریزه یا هر گونه موادی که از سلامت و بهداشت آن اطلاعات کامل ندارید پرهیز نمائید.
- اگر در معرض بارداری پرخطر قرار دارید ضروری است که پیش از اقدام به بارداری تمام واکسنهایی که پزشک به شما توصیه مینماید را کامل نمائيد.
- از هرگونه رابطه جنسی محافظت نشده پرهیز نمائید، ابتلاء به برخی عفونتها و بیماریهای منتقله از طریق جنسی ممکن است به جنین شما آسیب وارد نماید.
دوران بارداری های پرخطر
- معاینات منظم توسط پزشک متخصص زنان و متخصص جنین شناسی
- معاینات منظم پریناتولوژیست (متخصص مادر و جنین)
- انجام سونوگرافی به صورت منظم
- نظارت دقیق رشد جنین
- اندازهگیری علائم حیاتی به صورت منظم در منزل
- ارجاع به موقع به متخصص
- در برخی موارد لازم است که مادر جهت معاینات مستمر و دقیق پیش از موعد زایمان در بیمارستان بستری شود.
- گاهی اوقات جهت نجات جان جنین و یا مادر، پزشک مجبور به زایمان سزارین پیش از موعد زایمان میباشد (در این موارد جنین نارس جهت مراقبتهای کامل باید در بخش ویژه مراقبت نوزادان بستری شود تا زمانی که شرایط جسمانی مساعدی داشته باشد).