هنگامی که باردار هستید، ممکن است در مورد پارگی کیسه آب خود قبل از زایمان کنجکاو باشید و ممکن است که از خودتان سوالاتی مانند چه زمانی اتفاق می افتد، چه احساسی دارد و چه کاری باید انجام دهید را بپرسید. اکثر بانوان در ماه های آخر بارداری مدام نگران پارگی زودرس کیسه آب هستند. در این مقاله ما مطالبی دررابطه با اقدامات حین پاره شدن کیسه آب در اختیار شما قرار میدهیم تا سلامت جنین خود را حفظ کنید.
آشنایی با پارگی کیسه آب
نوازد در رحم مادر توسط مایعی احاطه شده است و خود این مایع نیز توسط لایه هایی از بافت به نام کیسه های آمنیوتیک احاطه شده اند. در اکثر موارد، کیسه های آب 24 ساعت قبل از شروع زایمان پاره می شوند. گفته می شود که پارگی زودرس غشاها (PROM) زمانی اتفاق می افتد که غشاها قبل از هفته سی و هفتم بارداری پاره شوند. به این معناست که اگر کیسه آب زودتر از هفته 37 بارداری دچار پارگی شود نیز یعنی فرد دچار پارگی زودرس کیسه آب در بارداری شده است. اگر این موعد قبل از هفته 25 بارداری رخ دهد ممکن است عوارض خطرناکی را برای جنین و حتی سلامت مادر به همراه داشته باشد. درواقع زمانی که کیسه آّ پاره میشود، خانم باردار باید سریع به بیمارستان رسانده شود و تحت نظر دکتر زنان خود قرار بگیرد زیرا ممکن است نیاز به زایمان زودرس بدون اتلاف وقت باشد.
محتویات کیسه آب چیست؟
درون کیسه آب در واقع مایع شفاف رنگی به نام مایع آمنیوتیک است که توسط کیسه آمنیوتیک احاطه و محافظت میشوند. اغلب، غشاها در حین زایمان پاره می شوند اما گاهی اوقات قبل از اینکه روند زایمان انجام شود، کیسه آب دچار پارگی میشود. زمانی که کیسه آب دچار پارگی میشود، اکثر زنان در عرض زمان کوتاهی به عنوان مثال به طور خود به خودی زایمان می کنند. البته ناگفته نماند که گاهی کیسه آب فقط دچار سوراخ ریزی میشود و به پارگی نمیرسد. اما زمانی که کیسه آب پاره شود و مایع درون آن به خارج از دهانه واژن ترشح کند، دیگر نمیتوان جلوی آن را گرفت. معمولا مایع کیسه آب شفاف بوده اما ممکن است با کمی خون همراه باشد که بهتر است به دکتر زنان خود این مورد را فورا اطلاع دهید.
زمان طبیعی پارگی کیسه آب
کیسه های آب معمولاً درست قبل از شروع روند زایمان یا در طول زایمان به طور خود به خودی پاره می شوند. به طور معمول از هر 10 خانم باردار فقط یک الی دو مورد از آن ها مدت کمی قبل از شروع زایمان پاره می شود. اگرچه نادر است، کیسه آب ممکن است چند روز قبل از شروع زایمان نیز پاره شود و ناگفته نماند حتی گاهی افرادی که کیسه آب در آن ها پاره شده است به دلیل انقباضات بالا نیز میتوانند زایمان طبیعی انجام دهند. درواقع اگر کیسه آب زودتر از موعد مناسب دچار پارگی شود، زایمان زودرس رخ میدهد و فرد احتمال بسیار زیاد باید زایمان سزارین انجام دهد.
علائم پارگی کیسه آب
در بسیاری از خانم های باردار مشاهده شده که هنگام پاره شدن کیسه آب و نشت مایع درون آن از واژن، مسئله را با بی اختیاری ادرار یا نشت ادرار اشتباه میگیرند. حتی از این موضوع بسیار ناراحت میشوند که چرا به بی اختیاری ادرار دچار شده اند؟ مایع آمنیوتیک شفاف و بدون بو میباشد که حین پاره شدن یا سوراخ شدن کیسه آب به بیرون از واژن ترشح شده و در آن زمان باید بدانید که سعی نکنید جلوی آن را بگیرید زیرا این کار امکان پذیر نیست. برای اینکه ترشحات کیسه آب با ادرار اشتباه گرفته نشود، میتوانید در آن زمان به بو و رنگ آن دقت کنید.
اگر کیسه پاره شود چه کاری باید انجام دهیم؟
اگر که فکر می کنید کیسه آب شما پاره شده است، با پزشک خود تماس بگیرید و سپس دستورالعمل های او را دنبال کنید. در همین حین سعی کنید تا فورا خود را به بیمارستان برسانید زیرا باید تست عفونت انجام شود.
چه مواردی که بعد از پارگی کیسه آب باید به پزشک اطلاع دهید؟
- اگر انقباضات منظم دارید.
- تاریخ زایمانتان چه زمانی است.
- دقیقا چه زمانی کیسه آب پاره شده است.
- اگر در گذشته زایمان خیلی سریع داشته اید.
- اگر آب بوی بدی دارد او را درجریان بگذارید.
- رنگ مایع ترشح شده ناشی از پاره شدن کیسه آب
- اگر در گذشته سزارین کرده اید و قصد دارید دوباره سزارین دیگری انجام دهید.
اگر کیسه آب شما خیلی زود پاره شود چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
اگر کیسه آب شما قبل از هفته سی و هفتم بارداری پاره شود، به آن پارگی کیسه آب زودرس (PROM زودرس) می گویند.
عوامل خطرناکی که باعث پارگی کیسه های آب به طور زودهنگام می شوند عبارتند از:
- سابقه پارگی زودرس کیسه های آب در بارداری قبلی.
- التهاب غشای جنین (عفونت داخل آمنیوتیک).
- خونریزی واژینال در سه ماهه دوم و سوم.
- سیگار کشیدن یا استفاده از داروهای غیرمجاز در دوران بارداری.
- کمبود وزن با تغذیه نامناسب.
- طول دهانه رحم کوتاه.
عوارض پارگی زودرس کیسه آب
عوارض بالقوه شامل عفونت مادر یا جنین، جدا شدن جفت هستند. زمانی که جفت قبل از زایمان از دیواره داخلی رحم جدا شود باعث پارگی زودهنگام کیسه های آب می شود. نوزاد همچنین در معرض خطر عوارض ناشی از زایمان زودرس است.
اگر کیسه آب شما قبل از هفته 34 پاره شود به مراتب جدی تر خواهد بود. اگر هیچ نشانهای از عفونت وجود نداشته باشد، ممکن است پزشک سعی کند با قرار دادن شما در بستر استراحت، زایمان شما را متوقف کند. ممکن است داروهای استروئیدی برای کمک به رشد سریع ریه های کودک تجویز شود.
همچنین آنتی بیوتیک هایی برای کمک به جلوگیری از عفونت دریافت خواهید کرد. شما و نوزادتان در بیمارستان تحت نظر خواهید بود. دکتر شما ممکن است آزمایشاتی را برای بررسی ریه های کودک شما انجام دهد. هنگامی که ریه ها به اندازه کافی رشد کردند، پزشک شما را وادار به زایمان می کند.
اگر PROM زودرس دارید و در هفته 34 بارداری خود هستید، ممکن است زایمان برای جلوگیری از عفونت به شما توصیه شود. با این حال، اگر هیچ نشانهای از عفونت یا مشکلات دیگری برای سلامت جنین وجود نداشته باشد، تا زمانی که به دقت نظارت شود، میتوان با خیال راحت اجازه ادامه بارداری را داد.
اگر در هفته 24 تا 34 بارداری خود هستید پزشک شما سعی می کند زایمان را تا زمانی که جنین شما رشد بیشتری پیدا کند به تعویق بیاندازد. در این صورت به شما آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت و همینطور استروئیدهای قوی (کورتیکواستروئیدها) برای سرعت بخشیدن به بلوغ ریه کودک شما داده می شود.
آیا میتوان از پارگی زودرس جلوگیری کرد؟
به طور کلی دلیل پاره شدن زودهنگام کیسه های آب ناشناخته است اما ارتباطی با انجام فعالیت های سنگین ندارد. هیچ راهی برای جلوگیری از این اتفاق در اکثر بارداری ها وجود ندارد. در دوران بارداری باید به خوبی از خود مراقبت کنید. این بدان معنی است که شما باید به محض اینکه متوجه شدید باردار هستید، به پزشک خود مراجعه کنید. قبل از زایمان مایعات زیاد مصرف کنید. اگر سیگار می کشید، حتما در دوران بارداری آن را ترک کنید.