حتما تا به حال شما هم در رابطه با ویار بارداری اطلاعاتی دارید . بسیاری از خانم ها در مراجعه به کلینیک دکتر ویدا ناجی هنوز اطلاع ندارند که ویار بارداری یعنی حالت های بد در بارداری و یا مربوط به حالت های خوب و هوس کردن میباشد؟ در حقیقت معنای این واژه به طور کامل برای برخی خانم ها مشخص نیست. در این مقاله به تمامی علائم ویار بارداری پرداخته ایم و توضیح داده ایم که چگونه باید بر آن غلبه کنید.
ویار بارداری چیست؟
حالت تهوع صبحگاهی که حالت تهوع و استفراغ بارداری نیز نامیده می شود، یک بیماری شایع است. در حدود 70 درصد از حاملگی ها رخ می دهد و معمولاً از هفته 6 بارداری شروع می شود و هفته ها یا ماه ها طول می کشد. علائم معمولاً در طول سه ماهه دوم (هفته های 13 تا 27، اواسط 3 ماه بارداری) بهبود می یابند. با این حال، در تعداد کمی از افراد، تهوع صبحگاهی در طول بارداری رخ می دهد. علیرغم نامش، بیماری صبحگاهی ممکن است در هر زمانی از روز اتفاق بیفتد.
آیا تهوع صبحگاهی می تواند شدید شود؟
بله. اکثر افرادی که تهوع صبحگاهی را تجربه می کنند معمولاً هر روز برای مدت کوتاهی احساس تهوع می کنند و ممکن است یک یا دو بار استفراغ کنند. در موارد شدیدتر تهوع صبحگاهی، حالت تهوع میتواند چندین ساعت در روز ادامه داشته باشد و استفراغ بیشتر اتفاق میافتد. این شدیدترین نوع تهوع و استفراغ که در 3 درصد از افراد باردار رخ می دهد، هیپرامیزیس گراویداروم نامیده می شود.
علل ایجاد ویار بارداری
علت تهوع صبحگاهی کاملاً مشخص نیست. ممکن است به دلیل قند خون پایین یا افزایش هورمون های بارداری مانند گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) یا استروژن ایجاد شود. تهوع صبحگاهی ممکن است با استرس، خستگی بیش از حد، خوردن غذاهای خاص یا حساسیت به حرکت (در خودرو) تشدید شود.
علائم ویار بارداری
در این بخش علائم تهوع شدید صبحگاهی (hyperemesis gravidarum) را ذکر خواهیم کرد.
- علائم استفراغ بارداری عبارتند از: استفراغ بیش از سه بار در روز.
- کم آبی شدید بدن (علائم آن شامل تولید کم ادرار یا ادرار نکردن، ادرار تیره رنگ، سرگیجه هنگام ایستادن)
- کاهش وزن 5 پوند یا بیشتر.
- افراد مبتلا به تهوع شدید صبحگاهی ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان برای دریافت مایعات وریدی برای بازگرداندن هیدراتاسیون و داروهایی برای تسکین حالت تهوع داشته باشند.
راهکار های کاهش علائم ویار بارداری
- صبح ها بعد از بیدار شدن از خواب برای اینکه ابتدا قند خون بدن خود را تنظیم کنید تا دچار حالت تهوع نشوید، میتوانید تعدادی نان تست استفاده کنید.
- به جای سه وعده غذایی بزرگ، پنج یا شش وعده غذایی کوچک در روز مصرف کنید.
- از مصرف غذاهای تند و چرب در برنامه غذایی خود خودداری کنید.
- غذاهای ملایم مانند موز، برنج، نان تست، سیب زمینی پخته شده ساده، ژله، آبگوشت، تخم مرغ بخورید.
- میان وعده های سالم بین وعده های غذایی مانند ماست، کره بادام زمینی روی برش های سیب یا کرفس، پنیر، شیر یا آجیل بخورید.
- در طول روز مقدار زیادی مایعات به خصوص آب بنوشید. ویتامین های دوران بارداری خود را با یک میان وعده مصرف کنید.
- اگر ویتامین دوران بارداری شما حاوی آهن است، سعی کنید آن را قبل از خواب مصرف کنید.
- با پزشک خود در مورد سایر گزینه های ویتامین صحبت کنید. از بوها، نورهای چشمک زن، سایر شرایطی که شما را آزار می دهد و حالت تهوع شما را تحریک می کند، خودداری کنید.
- با زنجبیل رنده شده چای درست کنید یا آب نبات های زنجبیل را امتحان کنید.
- استراحت کافی داشته باشید.
- اتاق ها را به خوبی تهویه کنید، دستگاه را روشن کنید. بادبزن همراه خود داشته باشید.
- هر از گاهی بیرون بروید تا کمی هوای تازه بگیرید. رایحه های خوشبو و ملایم مانند لیمو، پرتقال یا نعناع را استشمام کنید.
آیا ویار بارداری خطرناک است؟
حالت تهوع و استفراغ خفیف تا متوسط بارداری معمولاً برای شما و جنین مضر نیست. با این حال، اگر نتوانید غذا یا مایعات به میزان کافی مصرف کنید و بدن شما کم آب شود و وزن کم کنید، می تواند مشکل ساز شود.
تهوع و استفراغ شدیدِ کنترل نشده، می تواند مانع از دریافت مواد مغذی مورد نیاز شما شود و بر وزن کودک در هنگام تولد تأثیر بگذارد.
آیا برخی از افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به ویار بارداری صبحگاهی هستند؟
بله، خطر تهوع شدید صبحگاهی در موارد زیر افزایش می یابد:
افرادی که با بیش از یک نوزاد – دوقلو، سه قلو یا بیشتر باردار هستند. سابقه شخصی تهوع صبحگاهی شدید با بارداری قبلی دارید و یا مادر یا خواهری دارید که سابقه تهوع شدید صبحگاهی با بارداری داشته است.
- فرزند شما دختر باشد.
- دارای سابقه میگرن.
- اضافه وزن دارید.
چه زمانی باید ویار بارداری را به دکتر زنان خود اطلاع دهیم؟
حتما به این مورد توجه کنید که نباید زمان را بگذرانید تا استفراغ و حالت تهوع شما شدید شود و با پزشک خود تماس بگیرید.
مراقبت برای تهوع یا ویار صبحگاهی در اوایل بارداری می تواند به جلوگیری از شدیدتر شدن آن کمک کند. استفراغ شدید یک جنبه طبیعی بارداری نیست و نیاز به مراقبت های پزشکی یا حتی بستری شدن در بیمارستان دارد. دلیل دیگری برای بررسی حالت تهوع و استفراغ شدید این است که ممکن است نشانه ای از سایر شرایط پزشکی از جمله زخم معده، رفلاکس (سوزش سر دل)، بیماری ها یا مسمویت مرتبط با غذا، بیماری تیروئید، بیماری کیسه صفرا، یا التهاب آپاندیس، ناراحتی معده، پانکراس یا کبد باشد.
منبع