نازایی یکی از مشکلات شایعی است که از هر ۸ زوج یک زوج را درگیر مینماید، به طور کلی ۱۲ تا ۱۵ درصد افراد نابارور هستند که البته با پیشرفت روشهای درمانی در اکثر موارد افراد پس از درمان میتوانند توانایی باروری خود را به دست بیاورند.
نازایی در دختران مجرد
در گذشته تا چند سال پس از ازدواج زوجین از ناباروری خود بیاطلاع بودند اما در سالهای اخیر که دلایل اصلی ناباروری هم در خانمها و هم در آقایان مشخص شده است میتوان با توجه به این علائم مشکل نازایی را پیش از ازدواج هم شناسایی کرد.
با توجه به بالا رفتن سن ازدواج در میان دختران جوان، با شناسایی علائم ناباروری در دختران مجرد میتوان مراحل درمان را هر چه سریعتر و قبل از اینکه به مشکل غیرقابل درمانی تبدیل شود، آغاز نمود. با درمان مشکلات ناباروری پیش از ازدواج میتوان شانس بچهدار شدن پس از ازدواج حتی در سنین بالا را افزایش داد.
مهمترین علائم ناباروری در دختران مجرد
- قاعدگی نامنظم: طول یک دورهی قاعدگی به طور میانگین حدود ۲۸ روز طول میکشد، در برخی از افراد ۲۱ تا ۳۵ روز نیز ممکن است این دوره به طول بینجامد و این فاصلهی زمانی اگر همیشه با یک الگوی ثابت تکرار شود نرمال در نظر گرفته میشود. در پریودهای نامنظم طول دورههای قاعدگی به حدی نامنظم میشود که فرد نمیتواند هیچگونه پیش بینی از دورهی بعدی شروع خونریزی خود داشته باشد. دلایل اصلی قاعدگیهای نامنظم عبارتند از:
- مشکلات هورمونی
- کم کاری یا پرکاری تیروئید
- هیپرپرولاکتینمی یا سندرم تخمدان پلی کیستیک
- عدم پریود: پریودهای ماهانهی منظم با الگوی ثابت یکی از نشانههای سلامت جنسی یک دختر میباشد، گاهی اوقات استرس، ورزشهای سنگین یا برخی بیماریها ممکن است دورههای عادت ماهیانه را به تاخیر بیندازد اما اگر در صورتی که چندین ماه است پریود نداشتهاید ممکن است که با یک مشکل جدی روبرو شده باشید که در آینده موجب ناباروری شما شود بنابراین بهتر است هرچه سریعتر این موضوع را بررسی نمائید و به دنبال راهکارهای درمان آن باشید.
- دورههای پریود شدید و دردناک: مقداری درد و ناراحتی در محدودهی شکم، پهلوها و لگن در طی دوران خونریزی عادت ماهیانه کاملاً طبیعی میباشد اما اگر شدت درد و خونریزی به حدی باشد که شما از انجام فعالیتهای روزانهی خود عاجز باشید، این علائم میتواند نشانهای از وجود فیبروم در رحم یا آندومتریوز باشد. به طور کلی آندومتریوز موجب ۲۰ تا ۴۰ درصد ناباروری در زنان میباشد.
- عدم تعادل هورمونی: در بدن خانمها هر ماه یک تخمک توسط تخمدان آزاد میشود، اگر تخمک در مسیر ورود به واژن با اسپرم برخورد داشته باشد منجر به تشکیل نطفه و باروی میشود و در صورت عدم حضور اسپرم، تخمک دفع خواهد شد، چند روز پس از دفع تخمک دیوارهی رحم ریزش میکند و همراه با خون از طریق واژن خارج میشود، آزاد شدن تخمک از تخمدان، ریزش دیوارهی رحم و تمام مراحلی که جهت باروری باید طی شود توسط هورمونها کنترل میشود، هرگونه اختلال در تعادل هورمونی در نهایت منجر به عدم باروری خواهد شد. اختلال در تعادل هورمونها در دختران مجرد علائم مشخصی دارد که با شناسایی آنها میتوان به مشکل ناباروی پی برد، برخی از این علائم عبارتند از:
- افزایش وزن ناگهانی
- ریزش مو
- خستگی مداوم
- ادم
- سردرد
- ترشحات نوک سینه
- موهای زاید در صورت یا دیگر نقاط بدن
- آکنه شدید
تمام این موارد نشانههایی از اختلالات هورمونی هستند، با مشاهده این علائم باید به یک متخصص زنان مراجعه نمائید، با انجام آزمایش خون و بررسی سطح هورمونها پزشک میتواند به راحتی انواع اختلالات هورمونی را شناسایی و آنها را تحت درمان قرار دهد.
- احساس درد و خارش در واژن: احساس درد و خارش در ناحیه واژن و آلت تناسلی، هرگونه ترشحات غیرعادی از واژن (کاهش یا افزایش ترشحات، تغییر رنگ یا غلطت ترشحات و به طور کلی هر تغییری که در گذشته وجود نداشته است) میتواند نشانهای از عفونت واژن یا بیماریهای دیگر باشد، عفونتهایی مانند کلامیدیا، سوزاک، مایکوپلاسما و … در صورت عدم تشخیص به موقع و درمان صحیح در نهایت منجر به ناباروری خواهد شد.
مواردی که در این مقاله ذکر شد مهمترین نشانهها و دلایل ناباروری در دختران مجرد بود که در صورت عدم درمان به موقع میتواند منجر به نازایی پس از ازدواج شود. بنابراین اگر هرکدام از این علامتها را دارید به پزشک متخصص زنان مراجعه نمائید تا درمان صحیح برای شما در اسرع وقت انجام شود.
بسیاری از دختران مجرد در کشورهایی که مسائل جنسی بنا به دلایل فرهنگی و مذهبی همچنان به عنوان تابو در خانوادهها و جامعه باقی مانده است، از مراجعه به پزشک متخصص زنان و بیان مشکل خود احساس شرم و خجالت دارند و این موضوع در اکثر موارد منجر به عدم مراجعه به موقع و از دست رفتن زمان طلایی جهت درمان میشود که در انتها ممکن است منجر با ناباروری همیشگی شود، بنابراین به عنوان کلیدیترین نشانهی سلامت جنسی باید به دورههای قاعدگی و ترشحات واژن خود توجه نمائید و در صورت مشاهده هرگونه تغییری که در گذشته وجود نداشته است به پزشک متخصص زنان مراجعه نمائید.