همه چیز درباره زایمان سزارین

آنچه می خوانید...

زایمان طبیعی که در حالت کلی بسیار پیشنهاد می شود مشکلاتی دارد که باعث می شود گاهی مادر برای حفظ سلامتی خود و جنین مجبور به انجام سزارین شود. سزارین یکی از روش های زایمان است که در آن برشی بر شکم زده می شود و جنین از شکم خارج می شود، این روش کمی از روش طبیعی خطرناک تر است. این زایمان بهتر است برای افرادی که زایمان طبیعی برایشان خطراتی دارد انجام شود، اما در برخی کشور ها به علت درخواست مادر نیز انجام می شود اما قبل از جراحی تمام خطرات و عوارض به مادر شرح داده می شود. سزارین در هفته 38 به بعد انجام می شود تا خطرات تنفسی را برای نوزاد کاهش دهد.

دلایل انجام زایمان سزارین

  1. انجام سزارین در زایمان های قبلی
  2. بند ناف جنین دور گردنش بپیچد.
  3. پا های جنین داخل لگن مادر قرار گیرد یا در موقعیت غیر قابل چرخش باشد.
  4. جنین دارای وزن بالا باشد.
  5. چندقلو بودن
  6. جنین رو به پهلو قرار داشته باشد.
  7. جفت کل یا بخشی از رحم را بپوشاند.
  8. درخواست مادر
  9. گاهی نیز مادر مجبور است به صورت اورژانسی سزارین انجام دهد برای مثال ممکن است سلامت جنین در خطر باشد یا مادر خونریزی یا مسمومیت بارداری داشته باشد.

مزایای زایمان سزارین

گرچه همه جا از معایب سزارین یاد شده است اما لازم است کوتاه اشاره ای به مزایا این جراحی نیز داشته باشیم:

  1. کم بودن درد مادر قبل و حین زایمان
  2. عدم آسیب به واژن
  3. افتادگی عضلات لگن بعد از زایمان در این روش کمتر است.

اقدامات قبل از زایمان سزارین

منع خوردن و آشامیدن از چند ساعت قبل جراحی

قرار گیری کاتتر که لوله ای باریک برای دفع ادرار است در داخل مثانه که باعث خارج شدن ادرار حین عمل است.

دوش گرفتن در روز قبل و شیو کردن ناحیه تناسلی برای کم شدن خطر عفونت

در مواقعی که خطر عفونت پیشبینی می شود پزشک به مادر آنتی بیوتیک تجویز می کند.

مراحل انجام سزارین

در سزارین معمولا برش شکمی و برش رحمی زده می شود. که در ادامه هر دو برش و نحوه ایجاد آن را توضیح خواهیم داد:

برش شکمی

این برش اولین برشی است که در سزارین روی شکم مادر به صورت افقی زده می شود و دقیقا از بالای خط مو های زائد ناحیه تناسی زده شده و لایه های مختلف را باز می کند تا پزشک به حفره شکمی برسد.

برش رحمی

در این نوع از برش قسمت پایین رحم به شکل عرضی باز خواهد شد که گاهی این دو برش کافی است اما گاهی به دلیل قرار گیری جنین در موقعیت های مختلف ممکن است برش های دیگری زده شود.

در نهایت بهترین متخصص زنان زایمان جنین را از برش های ایجاد شده خارج کرده و پس از بیرون آمدن کامل جنین بند ناف بریده می شود که جفت نیز در این مرحله از رحم جدا می شود. مرحله آخر هم بخیه زدن برش های ایجاد شده می باشد.

فیلم کامل سزارین توسط دکتر ویدا ناجی

انواع روش‌های سزارین

روش های مختلفی برای انجام سزارین وجود دارد که در آن برش های متفاوتی روی شکم زده می شود و تماما به موقعیت قرار گیری جنین بستگی دارد. در ادامه چند روش پر کاربرد را به اختصار توضیح خواهیم داد:

این روش به دلیل عوارضی که دارد کمتر استفاده می شود و زمانی لازم است این روش به کار رود که مشکلاتی نظیر چسبندگی رحم یا تکیل نشدن قسمت پایینی رحم در مادر مشاهده شود. در این روش برش به صورت طولی بر شکم و رحم زده می شود.

این روش که رایج ترین و کم خطر ترین روش سزارین است با زدن برش به صورت عرضی بالای مثانه انجام می شود. در این روش عوارضی مانند خونریزی و … کمتر مشاهده شده است.

این روش یکی از روش هایی است که در آن مادر بعد از جراحی به زودی بهبود می یابد اما خطر آن در این است که ممکن است در بارداری های بعدی جفت جدا شده یا رحم دچار پارگی شود.

این روش در شرایط خیلی خاص انجام می شود که در آن به دلیل خونریزی شدید مادر و یا مقاومت رحم برای جدا شدن جفت رحم مادر بعد از سزارین برداشته می شود.  

 بیهوشی در زایمان سزارین

یه نوع بیهوشی برای این جراحی مناسب است که بسته به شرایط یکی از آن ها انجام می شود. بیهوشی اپیدورال، اسپینال و عمومی.

در روش اپیدورال و اسپینال مایع بیهوشی نزدیک به نخاع تزریق می گردد و سبب می شود اعصاب انتقال دهنده درد به مغز بی حس شوند. گاهی نیز دارو مستقیما به اعصاب تزریق می شود. در این روش مادر در طول زایمان که حدود 30 تا 40 دقیقه است هوشیار بوده و فقط ناحیه جراحی بی حس است.

مزیت این روش نسبت به بیهوشی عمومی این است که مادر پس از به دنیا آمدن نوزاد همانند زایمان طبیعی هوشیار بوده و می تواند فرزند خود را در آغوش گیرد.

 دوره نقاهت زایمان سزارین

  • بعد از انجام سزارین مادر معمولا درد خواهد داشت و کمی بی تاب است که با مصرف مسکن می توان این مشکل را کنترل کرد.
  • همچنین ممکن است پس از جراحی مادر احساس بدی داشته و ناراحت باشد که باید حتما این موضوع را پزشک خود در میان بگذارد.
  • بعد از زایمان مادر باید چند روز را به طور کامل در منزل استراحت کند و در این دوران پا ها را ورزش داده و نفس عمیق بکشد.
  • بعد از چند روز کاتتر را پزشک خارج کرده و به مادر پیشنهاد می دهد راه رود تا از ایجاد لخته در پا ها جلوگیری شود. همچنین برخی ورزش های سبک که به بخیه ها فشار نمی آورند نیز توصیه می شود.
  • یکی از نکات مهم پس از سزارین مراقبت از محل زخم و بخیه ها برای جلوگیری از عفونت است. معمولا بخیه اگر غیر جذبی باشد 3 تا 7 روز بعد کشیده می شود. محل بخیه باید تمیز و خشک باشد و با پوشیدن لباس هاس گشاد از وارد کردن فشار به آن جلوگیری شود.
  • در صورت مشاهده هر گونه علائم شایع عفونت باید مادر آن را به پزشک اطلاع دهد.

هفته اول بعد از زایمان سزارین

پس از سزارین مادر در بیمارستان بستری شده و نسبت به زایمان طبیعی لازم است دوران نقاهت طولانی تری را بگذراند. مادر باید تا حداقل یک هفته اجسام سنگین بلند نکن تا در تشدید درد سهیم نباشد. همچنین ممکن است در این مدت زمان رانندگی انجام نشود. بهتر است مادر در این چند روز  رابطه جنسی نداشته باشد.

دکتر ویدا ناجی

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *