دیابت بارداری

خطرات دیابت بارداری برای جنین و مادر

آنچه می خوانید...

اگر دیابت بارداری دارید، به این معنی نیست که قبل از بارداری خود دیابت داشته اید یا بعد از آن دچار آن خواهید شد. اما ایجاد آن خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در آینده افزایش می دهد. در این مقاله به تمامی مواردی که موجب دیابت در بارداری فرد می‌شوند را ذکر کردیم و حتی به مواردی که در جلوگیری این اتفاق موثر هستند را بیان کردیم.

خانم باردار

دیابت بارداری چیست؟

در دوران بارداری، برخی از افراد ممکن است دچار افزایش سطح قند خون شوند. این وضعیت به عنوان دیابت بارداری (GDM) شناخته می شود. دیابت بارداری معمولا بین هفته های 24 و 28 بارداری ایجاد می شود.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) تخمین می زند که دیابت بارداری در 2٪ تا 14٪ از بارداری ها در ایالات متحده رخ می دهد.

اگر دیابت بارداری به درستی مدیریت و کنترل نشود، می ‌تواند احتمال ابتلای کودک شما به دیابت را نیز افزایش دهد. همچنین می تواند احتمال بروز عوارض جانبی را برای شما و جنینتان در دوران بارداری و زایمان افزایش دهد.

دیابت بارداری

علائم دیابت بارداری

به ندرت پیش می آید که دیابت بارداری علائمی ایجاد کند. در صورت داشتن عوامل خطر خاص، پزشک ممکن است مادر را از نظر دیابت بارداری آزمایش کند.

اگر علائمی را تجربه کردید، احتمالاً خفیف خواهند بود. علائم دیابت ممکن است شامل موارد ذیل باشد:

عوامل موثر در دیابت بارداری

دیابت بارداری زمانی رخ می دهد که بدن شما نتواند انسولین مورد نیاز خود را در دوران بارداری تولید کند. در طول بارداری، بدن شما مقادیر بیشتری از برخی هورمون ها را تولید می کند، از جمله:

لاکتوژن جفتی انسانی (hPL) و هورمون های دیگری که مقاومت به انسولین را افزایش می دهند.

این هورمون ها بر جفت شما تأثیر می گذارد و به حفظ بارداری شما کمک می کند. با گذشت زمان، میزان این هورمون ها در بدن شما افزایش می یابد. آنها ممکن است شروع به مقاومت بدن شما در برابر انسولین کنند زیرا انسولین هورمونی است که قند خون شما را تنظیم می کند.

انسولین به انتقال گلوکز از خون شما به سلول های شما کمک کرده و جایی که برای انرژی استفاده می شود. در بارداری، بدن شما به طور طبیعی کمی به انسولین مقاوم می شود، بنابراین گلوکز بیشتری در جریان خون شما برای انتقال به جنین در دسترس است.

اگر مقاومت به انسولین بیش از حد قوی شود، سطح گلوکز خون شما ممکن است به طور غیر طبیعی افزایش یابد. این مسئله می تواند باعث دیابت بارداری شود.

چه کسانی در معرض خطر دیابت بارداری هستند؟

ممکن است خطر ابتلا به دیابت بارداری در شما بیشتر باشد اگر:

  • چند قلوزایی
  • فشار خون بالا دارند.
  • نداشتن فعالیت بدنی
  • اضافه وزن قبل از بارداری
  • سابقه خانوادگی دیابت دارند.
  • در گذشته دیابت بارداری داشته اند.
  • سقط جنین یا مرده زایی بدون دلیل داشته اند.
  • افزایش وزن بیش از حد معمول در دوران بارداری
  • قبلاً نوزادی با وزن بیش از 9 پوند به دنیا آورده اند.
  • استروئیدها مانند گلوکوکورتیکوئیدها مصرف کرده اند.

تاثیر نژاد بر پیدایش دیابت بارداری

خطر ابتلا به دیابت بارداری با افزایش شاخص توده بدنی (BMI) در بین گروه های نژادی و قومی افزایش می یابد. اما افراد با BMI بالا و یا پایین ممکن است به دیابت بارداری مبتلا شوند.

با این حال، در مطالعات، مشخص شده است که حتی در موارد BMI پایین در میان افرادی که آسیایی و اسپانیایی هستند، خطر ابتلا به دیابت بارداری افزایش می یابد.

علاوه بر این، اگرچه افراد رنگین پوست به طور نامتناسبی تحت تأثیر دیابت نوع 2 قرار می گیرند، طبق CDC، زنان سیاه پوست غیر اسپانیایی بالاترین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را بعد از دیابت بارداری نسبت به همه گروه های نژادی و قومی دارند.

مطالعه ‌ای در سال 2019 میزان ابتلا به دیابت بارداری در زنان آسیایی را با زنان با پیشینه‌ های قومی دیگر در گروهی متشکل از 5562 زن که در مطالعه قبلی در لس ‌آنجلس شرکت کرده بودند، مقایسه کرد. محققان همچنین به بررسی این موضوع پرداختند که آیا یکسان سازی فرهنگی (فرهنگ پذیری) تأثیری بر نتیجه دارد یا خیر.

هیچ یک از شرکت کنندگان قبل از بارداری دیابت نوع 1 یا 2 نداشتند. محققان عوامل خطر شناخته شده این بیماری را تنظیم کردند.

دیابت بارداری چگونه تشخیص داده می شود؟

انجمن دیابت آمریکا (ADA) پزشکان را تشویق می کند که به طور معمول افراد باردار را از نظر علائم دیابت بارداری غربالگری کنند.

اگر هیچ سابقه شناخته شده ای از دیابت و سطح قند خون در ابتدای بارداری خود ندارید، احتمالاً در هفته 24 تا 28 بارداری، پزشک شما را از نظر دیابت بارداری غربالگری می کند.

درمان دیابت بارداری

دیابت بارداری در واقع قابل درمان نیست و فرد باید حتما تحت نظر بهترین متخصص زنان قرار داشته باشد و این مسئله را کم اهمیت نداند. بسیاری از افراد قبل از بارداری به دیابت نوع 2 مبتلا هستند که احتمال ایجاد بارداری پرخطر رابرای افراد افزایش داده و به همین دلیل خانم ها باید قبل از تصممات بارداری چکاپ های لازم برای اطمینان از سلامت را انجام دهند.

دکتر ویدا ناجی

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *