سقط جنین به پایان خود به خود بارداری قبل از هفته بیستم بارداری اشاره دارد. بر اساس مطالعات انجام شده، سقط جنین در 10 تا 25 درصد از تمام بارداری ها اتفاق می افتد. اما تعداد واقعی بارداری های ناموفق احتمالاً بیشتر است، زیرا بسیاری از آنها در اوایل بارداری اتفاق میافتند و تا آن زمان بسیاری از زنان از باردار بودن خود مطلع نمیشوند. مرگ زودرس جنین بسیار رایج است، اما بدون شک تجربه دشواری است. با درک اینکه چه چیزی می تواند باعث آن شود، می توانید یک قدم به جلو بردارید و از نظر عاطفی بهبود پیدا کنید. در این مقاله علت های مختلف مرگ زودرس جنین، عوامل خطر و کارهایی که می توانید برای جلوگیری از آن انجام دهید، مورد بحث قرار می گیرد.
شایع ترین دلایل سقط جنین
بدن شما مواد مغذی را برای رشد طبیعی جنین در دوران بارداری فراهم می کند. یکی از اصلی ترین دلایل مرگ زودرس جنین در سه ماهه اول، رشد غیرطبیعی جنین است که ممکن است به دلیل عوامل مختلف رخ دهد. در ادامه به این عوامل می پردازیم:
مرگ زودرس جنین ممکن است به دلیل مشکلات کروموزومی رخ دهد. این خطا ها به طور تصادفی در طول تقسیم سلول های جنینی رخ می دهد. همچنین ممکن است نتیجه یک اسپرم یا سلول تخمک آسیب دیده باشند. چند نمونه از علل سقط جنین ناشی از ناهنجاری های کروموزومی عبارتند از:
مرگ داخل رحمی جنین: جنین تشکیل می شود، اما قبل از بروز علائم سقط، رشد آن متوقف می شود.
تخمک سوخته: در این حالت جنین تشکیل نمی شود. این یکی از دلایل سقط زودرس است.
حاملگی مولار: در این شرایط، پدر هر دو مجموعه کروموزوم را فراهم می کند، اما رشد جنینی وجود ندارد. در عوض، رشد غیر طبیعی جفت وجود دارد.
حاملگی مولار جزئی: در این حالت کروموزوم های مادر باقی می مانند. اما پدر نیز دو مجموعه کروموزوم را فراهم می کند. اما با ناهنجاری های جفت و رشد یک جنین غیر طبیعی همراه است.
بیماری طولانی مدت مادر ممکن است یکی از دلایل سقط جنین در هفته بیستم بارداری باشد. برخی از این شرایط بهداشتی می تواند شامل دیابت کنترل نشده، بیماری تیروئید، بیماری قلبی، فشار خون، سندرم آنتی فسفولیپید، لوپوس و انواع دیگر اختلالات سیستم ایمنی، بیماری کلیوی باشد.
بسیاری از عفونت ها در مادر ممکن است منجر به سقط جنین شود. این عفونت ها شامل کلامیدیا، سوزاک، سیفلیس، مالاریا، سرخک آلمانی، ایدز می باشد.
یکی دیگر از دلایل سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری، ضعیف شدن دهانه رحم است که به نام ناتوانی دهانه رحم نیز شناخته می شود. در این حالت، عضلات گردنه رحم ضعیف تر شده و قادر به نگه داشتن جنین نیستند. ممکن است در نتیجه آسیب قبلی به دهانه رحم، مانند آسیب بعد از عمل جراحی باشد. به دلیل ضعف عضلات، دهانه رحم ممکن است در سه ماهه دوم بارداری خیلی زود باز شود و منجر به مرگ زودرس جنین شود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک بیماری است که در آن کیستهای زیادی در تخمدانها وجود دارد و آنها را در مقایسه با تخمدانهای طبیعی بزرگتر میکند. این به دلیل تغییرات هورمونی در زنان رخ می دهد. باعث ناباروری در زنان می شود، زیرا این روند باعث کاهش تولید تخمک می شود. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ممکن است با افزایش خطر مرگ زودرس جنین در زنان بارور نیز مرتبط باشد.
عوامل خطر سقط جنین
عوامل متعددی وجود دارد که ممکن است احتمال سقط جنین را در زنان افزایش دهد.
سن: خطر سقط جنین در زنان بالای 35 سال در مقایسه با زنان جوانتر بیشتر است. خطر سقط جنین در سن 35 سالگی حدود 20 درصد است، این خطر در سن 40 سالگی به 40 درصد و در 45 سالگی به 80 درصد افزایش می یابد.
وزن بیش از حد : اضافه وزن یا چاقی ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد.
سیگار کشیدن : اگر در دوران بارداری سیگار می کشید، احتمال سقط جنین در مقایسه با زنان غیر سیگاری افزایش می یابد.
الکل : مصرف زیاد الکل در دوران بارداری نیز ممکن است خطر مرگ زودرس جنین را افزایش دهد.
مواد مخدر : استفاده از داروهای غیرقانونی در دوران بارداری ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد.
کافئین : مصرف بیش از حد کافئین در دوران بارداری (بیش از 200 میلی گرم در روز) ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد.
ضربه : ترومای فیزیکی نیز ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد.
مسمومیت غذایی : مسمومیت غذایی که به دلیل مصرف غذاهای آلوده رخ می دهد نیز ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد. برای مثال:
لیستریوز: این بیماری بیشتر در لبنیات غیر پاستوریزه وجود دارد. به عنوان مثال، پنیر آبی.
سالمونلا: به دلیل خوردن تخم مرغ نیمه پخته یا خام ایجاد می شود.
توکسوپلاسموز: ممکن است با خوردن گوشت آلوده یا خام نپخته به این عفونت مبتلا شوید.
رابطه ی داروهای خاص و سقط جنین
مصرف برخی داروها در دوران بارداری نیز ممکن است احتمال سقط جنین را افزایش دهد. برخی از این داروها عبارتند از:
میزوپروستول: برای درمان بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید تجویز می شود.
رتینوئیدها: برای بیماری های پوستی مانند آکنه و اگزما تجویز می شود.
متوترکسات: همچنین برای درمان بیماری های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید تجویز می شود.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): این داروها مانند ایبوپروفن برای تسکین التهاب و درد تجویز می شوند.
برای اطمینان از بی خطر بودن مصرف یک داروی خاص در دوران بارداری، همیشه قبل از مصرف با داروساز یا پزشک مشورت کنید.
باورهای غلط در مورد سقط جنین
چندین تصور غلط در رابطه با دلایل سقط جنین در اوایل بارداری و عوامل خطر سقط جنین وجود دارد.
وضعیت عاطفی زنان در دوران بارداری: وضعیت عاطفی زنان در دوران بارداری از جمله افسردگی یا استرس با افزایش خطر سقط جنین ارتباطی ندارد.
ترس یا شوک در دوران بارداری: اگر در دوران بارداری از ترس یا شوک رنج می برید، باید بدانید که تاثیری در مرگ جنین ندارد.
ورزش در دوران بارداری: ورزش در دوران بارداری خطر سقط جنین را افزایش نمی دهد. این شامل انجام تمرینات با شدت بالا مانند دوچرخه سواری و دویدن است. اما قطعاً باید در مورد نوع و میزان ورزشی که ممکن است در دوران بارداری انجام دهید با پزشک یا متخصص زنان و زایمان خود صحبت کنید.
زور زدن یا بلند کردن بدن در دوران بارداری: بلند کردن و زور زدن واقعاً خطر سقط جنین را افزایش نمی دهد.
کار در دوران بارداری: شما مجبور نیستید کار را متوقف کنید، حتی اگر کار شما مستلزم ایستادن یا نشستن طولانی مدت باشد، زیرا کار در دوران بارداری با احتمال سقط جنین ارتباطی ندارد. با این حال، باید مطمئن شوید که در محل کار در معرض تشعشعات مضر یا مواد شیمیایی قرار نگیرید. اگر در مورد خطرات مربوط به کار نگرانی دارید با پزشک خود صحبت کنید.
داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری: داشتن رابطه جنسی از دلایل سقط جنین نیست. بنابراین، تا زمانی که احساس راحتی می کنید، می توانید از رابطه جنسی با همسرتان در دوران بارداری لذت ببرید.
سفر هوایی در دوران بارداری: سفر هوایی برای بارداری مضر نیست و بی خطر محسوب می شود. بنابراین زنان باردار تا هفته سی و ششم بارداری توسط اکثر خطوط هوایی تجاری مجاز به سفر هوایی هستند.
خوردن غذاهای تند: خوردن غذاهای تند، علاوه بر اینکه باعث سقط جنین نمی شود و بلکه خطر ابتلا به آن را هم افزایش نمی دهد.
در صورتی که شما سقط های زیادی دارید و صاحب فرزند نمی شوید به شما توصیه می کنیم به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا با روش های جدید درمان ناباروری برای شما انجام شود.