شاید این مورد را ندانید که افتادگی کف لگن، هم در بانوان و هم در آقایان مشاهده میشود. بروز افتادگی در این ناحیه از آقایان بسیار بیشتر است و اغلب در خانم ها با رده سنی 50 سال شیوع دارد. در این مقاله برای کسب اطلاعات در رابطه با عوارض افتادگی این اندام و روش های درمان قطعی با ما همراه باشید.
اختلال کف لگن چیست؟
“کف لگن” گروهی از ماهیچه ها است که در سراسر دهانه لگن شما وجود دارد. به طور معمول، این ماهیچه ها و بافت های اطراف آن اندام های لگن را در جای خود نگه می دارند. این اندامها شامل مثانه، رحم، واژن، روده کوچک و راست روده میشوند که به عنوان مثال بعد از پرولاپس، افتادگی مثانه ایجاد میشود.
گاهی اوقات، این عضلات و بافت ها دچار مشکل می شوند. برخی از زنان پس از زایمان دچار اختلالات کف لگن می شوند. و با افزایش سن زنان، افتادگی اندام لگن و سایر اختلالات کف لگن شایع تر می شود. افتادگی اندام لگن، نوعی اختلال کف لگن، تقریباً 3 درصد از زنان ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد. برخی از زنان بیش از یک اختلال کف لگن دارند.
عوارض افتادگی کف لگن
هنگامی که اختلالات کف لگن ایجاد می شود، یک یا چند اندام لگن ممکن است به درستی کار نکنند. شرایط مرتبط با اختلالات کف لگن عبارتند از:
- افتادگی اندام لگن
- بی اختیاری ادرار
- بی اختیاری مقعدی
افتادگی اندام لگن نشانه چیست؟
پرولاپس، به پایین آمدن یا افتادگی اندام ها اشاره دارد. پرولاپس اندام لگن در واقع افتادگی هر یک از اندام های رکتوم، مثانه، روده کوچک، رحم و واژن در کف لگن میباشد.
گفته می شود که اگر این اندام ها در داخل یا خارج از کانال واژن یا مقعد دچار افتادگی شوند، پرولاپس ایجاد می شود.
عوامل موثر در افتادگی اندام لگن
هر چیزی که باعث افزایش فشار در شکم شود، می تواند منجر به افتادگی اندام لگن شود. علل شایع عبارتند از:
- یبوست
- سرطان های اندام لگنی
- چاقی و اضافه وزن
- برداشتن رحم با جراحی هیستروسکوپی
- بارداری و زایمان طبیعی (به عنوان شایع ترین علل افتادگی لگن)
- مشکلات تنفسی همراه با سرفه مزمن و طولانی مدت
- ژنتیک نیز ممکن است، در افتادگی اندام لگن نقش داشته باشد. بافت های همبند ممکن است در برخی از زنان ضعیف تر باشد و شاید آنها را بیشتر در معرض خطر قرار دهد.
علائم افتادگی اندام لگن چیست؟
برخی از زنان اصلا متوجه هیچ چیز نمی شوند، اما برخی دیگر این علائم را با افتادگی اندام لگن گزارش می کنند:
- مقاربت دردناک
- لکه بینی یا خونریزی از واژن
- احساس فشار یا پری در ناحیه لگن
- کمردرد و احساس درد در پشت
- احساس اینکه چیزی از واژن می افتد
- یبوست یا از دست دادن کنترل روده
- مشکلات ادراری مانند نشت ادرار یا تمایل مزمن به ادرار کردن
علائم تا حدودی به این بستگی دارد که کدام عضو در حال افتادگی است. اگر مثانه افتادگی داشته باشد، ممکن است ادرار نشت کند. اگر راست روده باشد، ممکن است یبوست و مقاربت ناراحت کننده داشته باشید. کمردرد و همچنین مقاربت ناراحت کننده اغلب با افتادگی روده کوچک همراه است. افتادگی رحم نیز با کمردرد و مقاربت ناراحت کننده همراه است. در بیشتر موارد، علائم در بازه زمانی صبح خفیف هستند، اما با گذشت روز بدتر می شوند.
روش های تشخیص افتادگی کف لگن
اگر فکر می کنید ممکن است پرولاپس اندام لگنی داشته باشید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها در مورد سابقه پزشکی شما می پرسند و اندام های لگن شما را بررسی می کنند تا از قدرت عضلات کف لگن شما مطلع شوند. ممکن است این تنها کاری باشد که آنها باید انجام دهند تا تشخیص دقیق انجام شود. توصیه میشود برای تشخیص درست و عدم گمراهی در این زمینه، به بهترین متخصص زنان مراجعه کنید.
- پزشک شما همچنین ممکن است پرولاپس اندام لگنی را در طول یک معاینه معمولی لگن، مانند تستی که هنگام مراجعه برای آزمایش پاپ اسمیر دریافت میکنید، تشخیص دهد.
- اگر پزشک شما مشکوک به افتادگی اندام لگن باشد، ممکن است آزمایشهای مختلفی را تجویز کند. آنها همچنین ممکن است بخواهند بدانند که آیا بیش از یک عضو از جای خود خارج شده است یا خیر، افتادگی چقدر شدید است و آیا شما شرایط مرتبط دیگری دارید یا خیر. آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تستهای عملکرد مثانه، که میزان عملکرد مثانه و ساختارهای اطراف آن را اندازهگیری میکنند.
- اشعه ایکس دستگاه ادراری (پیلوگرافی داخل وریدی)، که به پزشک اجازه میدهد کلیهها، مثانه و حالبهای شما را ببیند که چقدر خوب و درست کار می کنند.
- سیستومتروگرام، که شامل عکسبرداری با اشعه ایکس از مثانه قبل و بعد از ادرار میشود و نشان میدهد که آیا مشکلی در مثانه یا مجرای ادرار شما وجود دارد یا خیر.
- سی تی اسکن لگن، که می تواند به پزشک کمک کند تا سایر شرایط را رد کند.
- سونوگرافی از لگن، که تصویری از اندامهای لگن شما ایجاد میکند تا پزشکتان ببیند آیا بیش از یک عضو از جای خود خارج شدهاند یا خیر.
- اسکن MRI از لگن، که تصویری سه بعدی از اندام ها و عضلات لگن ایجاد می کند و می تواند به پزشک کمک کند تا افتادگی اندام لگن را تایید کند.
افتادگی اندام لگن چگونه درمان می شود؟
درمان افتادگی اندام لگن بستگی به شدت علائم دارد. درمان می تواند شامل درمان های مختلفی باشد، از جمله:
- درمان هایی مانند فیزیوتراپی برای تقویت عضلات ناحیه مرکزی بدن و تمرینات کگل برای عضلات کف لگن
- درمان های مکانیکی، مانند قرار دادن یک وسیله پلاستیکی کوچک در واژن برای محافظت از افتادگی اندام ها
- جراحی، برای ترمیم بافت یا اندام آسیب دیده یا برای برداشتن عضو (مانند برداشتن رحم با هیسترکتومی)