افتادگی رحم

آنچه می خوانید...

رحم اندامی است که در بدن همه ی زنان وجود دارد و محلی برای رشد و نمو جنین در شکم مادر است. این اندام در کاسه واژن و دقیقا انتهای آن قرار گرفته است و عضلات واژن وظیفه  نگهداری آن در جای خود را دارند؛ اگر عضلات  و رباط های کف لگن دچار ضعف شوند و قادر به حفظ رحم در جای خود نباشند رحم به سمت پایین و داخل واژن سوق پیدا می کند که به آن افتادگی رحم گفته می شود. این اختلال ممکن است همراه با اختلالات دیگر نیز رخ دهد.

عواملی که باعث بروز این بیماری می باشند زیاد بوده و ممکن است با بالا رفتن سن، زایمان های متعدد و کم بودن فعالیت بانوان در ارتباط باشند. اگر این موضوع برای شما اهمیت دارد و یا علائم این اختلال را در خود احساس می کنید بهتر است این مقاله را مطالعه کنید تا با علائم و عوامل ایجاد کننده ی این اختلال و همچنین درمان های آن آشنا شوید. در آخر اگر احساس می کنید شما نیز این علائم را دارید بهتر است به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید.

چه عواملی باعث ایجاد افتادگی رحم می شوند؟

این اختلال که تقریبا در بانوان در سنین بالا شایع می باشد در اثر عوامل زیر ایجاد می شود:

زایمان را می توان مهم ترین عامل در ایجاد افتادگی رحم دانست؛ زیرا ممکن است در اثر برخی زایمان ها فشار وارد شده به عضلات لگن زیاد باشد و باعث ضعیف شدن آن ها شود. این عامل باعث می شود عضلات نتوانند رحم را به خوبی در جای خود نگه دارند. همچنین در صورتی که فرد دارای زایمان های متعدد یا پشت هم باشد می تواند باعث ضعیف شدن این عضلات شود.

از دیگر عوامل ایجاد افتادگی رحم می توان به بالا رفتن سن که با کاهش استروژن همراه است اشاره نمود. در این مورد کاهش استروژن باعث تحلیل بافت های کنترل کننده شده و رحم به راحتی به سمت پایین می افتد.

یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در ایجاد این اختلال ژنتیک می باشد، ژنتیک می تواند باعث سفت بودن یا شل بودن عضلات لگن باشد و باعث شود برای برخی با یک زایمان ساده اتفاق بیافتد با در برخی با یک زایمان بسیار سخت.

برخی بیماری ها هستند که باعث وارد آمدن فشار به ناحیه شکم بوده یا با مشکل در عروق مغزی همراه هستند که می توانند باعث افتادگی رحم شوند. از دیگر بیماری های تاثیرگذار می توان به انسداد مجاری ادراری نیز اشاره کرد.

چاق بودن، سرفه های مکرر و شل بودن عضلات در ناحیه لگن می تواند سبب افتادگی رحم شود.

علائم افتادگی رحم

زمانی که فرد دچار افتادگی رحم می شود عضلات لگن که باید رحم را در جای خود نگه دارند شل می شوند و قدرت خود را از دست می دهند. در نتیجه رحم به سمت پایین آمده و در محل خود قرار نخواهد داشت.  این اختلال نه تنها رحم را دچار مشکل می کند بلکه بر ارگان های دیگری مانند مثانه و … نیز تاثیر گذاشته و در آن ها مشکلاتی مانند درد در لگن، وارد آمدن فشار به آن و اختلالات ادرار ایجاد می کند.

پیشگیری از افتادگی رحم

یکی از مهم ترین راه های جلوگیری از افتادگی رحم جلوگیری از بالا رفتن وزن است و این عامل سبب ایجاد بیماری های مختلفی می شود. همچنین برای جلوگیری از این اختلال توصیه می شود پس از زایمان طبیعی ورزش هایی برای بازگشت عضلات لگن به حالت اصلی خود انجام گردد. همچنین بهتر است برای کاهش فشار به لگن رژیمی رعایت شود که از یبوست جلوگیری کند.

درمان افتادگی رحم

افتادگی رحم مشکلی است که می تواند با ایجاد اختلال  و افتادگی در مثانه همراه باشد و سبب بی اختیاری ادرار شود. افراد زیادی تصور می کنند افتادگی رحم ناشی از زایمان طبیعی بوده و مهم ترین عامل ایجاد آن است به همین دلیل بهتر است زایمان سزارین انجام دهند؛ اما پزشکان هنوز بر این باورند که بهتر است زایمان طبیعی باشد زیرا افتادگی رحم عوارض کمتری نسبت به سزارین داشته و قابل درمان می باشد.

درمان این اختلال در وهله اول نیازمند تشخیص دقیق پزشک می باشد. به همین دلیل لازم است پزشک به خوبی لگن و ناحیه واژن را معاینه کرده و در صورت نیاز سونوگرافی انجام دهد. در نهایت در صورت تشخیص ابتلا به این اختلال درمان به دو صورت می تواند انجام گردد:

روش جراحی برای درمان افتادگی رحم

این روش خود به دو صورت انجام می شود که معمولا برای افتادگی های شدید استفاده می شوند:

جراحی ترمیمی

در این روش پزشک ابتدا رحم را به جای خود باز می گرداند و سپس با اتصال عضلات نگه دارنده به یکدیگر آن را در جای خود فیکس می کند. این کار باعث می شود ضعف عضلات بر طرف شود.

هیسترکتومی

این روش یکی از روش هایی است که با استفاده از دستگاهی رحم از داخل واژن یا شکم به بیرون کشیده می شود.

روش های غیر جراحی درمان افتادگی رحم

در صورتی که این مشکل به صورت خفیف در فرد ایجاد شود می تواند با روش های غیر جراحی درمان شود. در ادامه به برخی از روش های غیر جراحی اشاره خواهیم کرد:

کاهش وزن

بالا بودن وزن باعث وارد شدن فشار به عضلات لگن می شود در نتیجه کاهش آن می تواند این مشکل را کنترل کند.

بلند نکردن اجسام سنگین

این عامل نیز در وارد شدن فشار به عضلات لگن موثر است و بهتر است از انجام آن پرهیز شود.

قرار دادن پساری

پساری نوعی ابزار است که با قرار گیری زیر دهانه رحم و انتهای واژن باعث می شود از افتادگی رحم جلوگیری شود.

مصرف استروژن

این هورمون یک هورمون ضروری بوده و با کم شدن آن عضلات ضعیف می شوند و در صورت تجویز و مصرف می تواند باعث سفت شدن عضلات این ناحیه شود.

کلام آخر

افتادگی رحم در سنین بالا می تواند همراه با مشکلات دیگری رخ دهد و انواع مختلفی داشته باشد. معمولا این عارضه با بی اختیاری ادرار همراه است و فرد را مورد آزار قرار می دهد در نتیجه اگر با خواندن این مقاله احساس می کنید به این عارضه دچار هستید بهتر است با بک متخصص زنان با تجربه مشورت کنید.

دکتر ویدا ناجی

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *